Μετά από ενημέρωση σε ευρύ κοινό σχετικά με την λανθασμένη χωροθέτηση της βιολογικης μονάδας κοντά σε Παραδοσιακο Οικισμό στις Οινούσσες, υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου που προχώρησαν σε ψήφισμα συμπαράστασης. Η περιοχή Πούντα ή αλλιως Συνοικισμός κατοικειται στο μεγαλύτερο ποσοστό από κατοίκους που οι οικογένειες τους ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρα Ασία κατα την Μικρασιατική καταστροφή. Παρακάτω ο σύνδεσμος από την δημοσίευση τους στο Facebook.
Επίσης να αναφέρουμε ότι η απόσταση της απόληξης του οχετού εξαγωγής του βιολογικού καθαρισμού στη θάλασσα, είναι περίπου 300 μέτρα μακριά από το σύστημα αναρρόφησης της μονάδας Αφαλάτωσης που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.
Ακολουθεί το ψήφισμα συμπαράστασης του συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου Ρίζες:
«Σε ένα νησί που προστατεύεται αυστηρά η Αρχιτεκτονική Παράδοση είναι αδιανόητο να μην προστατεύει το κράτος τον Ιστορικό Μικρασιατικό Συνοικισμό που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής στο ακριτικό και σπουδαίο νησί.
Η δημιουργία του Βιολογικού Καθαρισμού ακριβώς μέσα στα σπίτια του Συνοικισμού αποτελεί πηγή μόλυνσης και οσμής που θα αναγκάσουν τους αδελφούς Μικρασιάτες να γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά.
Σε ένα νησί που υπάρχει ακατοίκητος χώρος ώστε να στηθεί ο τόσο χρήσιμος Βιολογικός Καθαρισμός, θεωρούμε απαράδεκτο να γίνει μπροστά στο Συνοικισμό των Μικρασιατών.
Σε αυτό το νησί με τους λίγους κατοίκους που κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία σε εποχές που κάποιοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας ακόμα και στη Νήσο Παναγιά,η ανάγκη στήριξης του πληθυσμού είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Ως Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου Ρίζες, στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των κατοίκων του Ιστορικού Συνοικισμού Οινουσσών και καλούμε τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες των Προσφύγων να πάρουν θέση.
Οι Συνοικισμός και η Παναγιά πρέπει να γίνουν διαδραστικα Μουσεία της Μικρασιατικής Πλινθοποιίας και Κεραμοποιίας και όχι χώρος αποβλήτων.
Καλούμε τον αξιότιμο κύριο Δήμαρχο να προστατέψει τους ανθρώπους του και την παράδοση του νησιού.
Την προσφυγιά την έζησαν μια φορά.
Δεν θα τη ζήσουν και δεύτερη.
Με εκτίμηση το ΔΣ.»